Webmaster

Tips en trucks. Hoe je een fotowedstrijd wint?

Hoe win ik een fotowedstrijd?


Je zou denken dat je misschien allerlei dure fotoapparatuur in huis moet hebben. Megaveel fotolenzen en al jaren ervaring om deel te nemen aan fotowedstrijden. Maar ook als beginner of zelfs met je smartphonecamera maak je evenveel kans om prijzen te winnen bij een fotowedstrijd. Hoe je dat kunt doen gaan we proberen hier uit te leggen,

Natuurlijk is het zo. Hoe meer ervaring je hebt, je ook meer oog ontwikkeld voor fotocomposities. Maar met een klein beetje talent en geluk en als je deze tips opvolgt. Kun jij misschien ook de winnende foto voor elkaar krijgen. Wanneer je deze aanmeldt bij een fotoprijsvraag en leuke fotoprijzen winnen.


Geld winnen met spelletjes en gratis bonus

Win Geld

Handige tips om te winnen Wat vind je hier?
Tips om te winnen
Volg deze tips op en maak meer kans op prijzen

Fotografie Tips voor wedstrijdfoto's


Lees de voorwaarden en kleine letters


Tip 1 : Lees goed de voorwaarden en de kleine letters die gekoppeld zitten aan de fotowedstrijd. Volg precies op wat daar staat. Vat desnoods de regels waar de foto aan moet voldoen samen. Zodat je een beeld krijgt hoe je foto er uit moet gaan zien. Je kunt dan met je checklist je gemaakte foto's controleren of deze wedstrijdwaardig zijn en voldoen aan de wedstrijdregels.


Wees creatief en denk out-of-the-box


Tip 2 : Als je de opdracht goed begrepen hebt. Denk dan eens na over wat daar allemaal nog omheen past of waardoor je het fotografieonderwerp nog beter tot zijn recht kan laten komen. Laat je uitnodigen tot creatief denken. Want succes zit het in de leuke en spannende oplossingen.


Vaak is Minder Meer op een foto


Tip 3 : Omdat je eerst tip 1 hebt opgevolgt. Heb je een goed beeld van wat er nu precies wordt verwacht van je foto. Zorg dus dat het onderwerp duidelijk in beeld is en niet ondersneeuwd in allelei extra items waardoor niet meer duidelijk is waar de fotocompesitie nu precies overgaat. Je kunt altijd met fotobewerkingssoftware het deel dat je wilt gebruiken. Uitsnijden. Zorg wel dat je de goede maten overhoudt die bij de fotowedstrijd worden gevraagd.


Schrijf eerst een fotografie stappenplan uit


Tip 4 : Stel je doet mee aan een natuurfotografie wedstrijd met het thema winter. Dan zou je van te voren kunnen bedenken waar je mooie locaties kunt vinden om te gaan fotograferen. Daarnaast zou je kunnen nadenken over het tijdstip zodat je bepaalde efecten met licht of mist zou kunnen verkrijgen. Voeg je daar nog het weer aan toe. En let je op de weersvoorspellingen. Denk goed na over wat je wilt gaan fotograferen of welk gevoel je zou willen oproepen met je foto. Dan heb je al een klein beetje een plan om een winnende foto te maken. Natuurlijk kun je hier nog eindeloos op varieren. Belangrijk is dat je helder hebt : Wat - Waar - Wanneer.


Ken alle de fotografie-opties op je camera


Tip 5 : Op elke camera zitten talloze opties om je foto's te beinvloeden en diverse effecten. Vaak zitten er filters op om tegen de zon in te fotograferen. Of sportopties met een snelle sluitertijd, heb je de mogelijkheid om breedbeeld te fotograferen of het aantal maximaal in te stellen pixels zodat je meer ruimte hebt om de juiste compositie uit te snijden. Lees dus goed je fotocamera handleiding welke opties je voor de juiste fotowedstrijd kunt gebruiken.


Fotografeer van dichtbij


Tip 6 : Hoe dichterbij je fotografeert. Hoe minder afleidende zaken erom heen staan en daarnaast afhankelijk van de maximale pixelinstellingen die je op je camera hebt. Worden daardoor steeds meer details zichtbaar van het gefotografeerde onderwerp. Denk maar eens aan portretfoto. Wanneer jij een hoge resolutie hebt ingesteld en deze van dichtbij maakt. Zullen steeds meer details van het gezicht op de foto zichtbaar zijn. Denk daarbij maar eens aan bekende portretfotografen zoals Paul Huf.


Speel en wisselaf met de opties


Tip 7 : Soms blijf je hangen bij instellingen op je camera die je het best bevallen. Of je fotografeert altijd vanuit een bepaalde angel. Pas dan op dat je niet in een vast patroon blijft hangen en daag jezelf uit om iets nieuws uit te proberen. Stel je camera eens anders in, gebruik andere filters of beeldhoeken. Wie weet krijg je verbluffende resultaten. Uiteindelijk is een mooie foto maken ook een klein beetje geluk hebben.


Wees niet zuinig met het maken van foto's


Tip 8 : Omdat we tegenwoordig vaak alleen nog digitaal fotograferen. Kost het maken van een foto geen geld meer. Werk je nog met fotorolletjes dan is het wellicht de moeite waard om de aantallen in de gaten te houden. Mar werk je digitaal. Maak dan zoveel mogelijk foto's. Vooral bij een gebeurtenis waar de situatie snel veranderd. Zoals een sportwedstrijd. je zult zien dat er altijd wel een mooie foto tussen zit. Zolang je maar veel fotografeerd.


Draai je camera eens de andere kant op


Tip 9 : Door het venster van je camera zie je het object wat je wilt fotograferen. Maar draai je camera eens om. Fotografeer eens het publiek in plaats van de wedstrijd of het concert. Fotografeer de boodschappentas en niet de huisvrouw of de bouwvakkers en niet het gebouw wat gebouwd wordt. Het is erg leuk en interessant om via een associƫrend object de sfeer te benadrukken van een bepaald onderwerp.


Bekijk je ondewerp met andere ogen


Tip 10 : Een sinaasappel is natuurlijk een stuk fruit. Maar kun je ook bekijken als een mooie oranje bol. De kerstman is gezellig. Maar als het sneeuwt is het ook erg koud. Een Formule 1 wedstrijd is spannend. Maar ook erg milieuvervuilend en misschien wel heel erg gevaarlijk. Zie andere vormen in gewone zaken die wij met het blote ook zien en probeer dit vast te leggen. Patronen, vormen, sfeer en bekijk een foto-opzet met een andere blik.


Nabewerkingssoftware voor foto's


Tip 11 : Voordat je hier enthousiast mee aan de slag gaat. Lees wel de voorwaarden goed. Want sommige fotowedstrijden mag je niet je foto bewerken. Maar staat dit er niet expliciet in dan kun je ervoor kiezen om deze te bewerken. Met .


Begin gewoon, probeer en wees positief


Tip 12 : Als je alle bovenstaande stappen eigen hebt gemaakt. Ga dan gewoon aan de slag. Niemand is geboren als een fotografie Rembrandt en iedereen heeft moeten oefenen. De enige manier is fotograferen. Uitproberen en daarna de foto's op de computer gaan bekijken of je het beoogde resultaat hebt behaald. Zo niet. Zie dat als een leermoment en bekijk wat je gedaan hebt en wat anders zou kunnen. Schrijf het desnoods op in een leuk fotoleerboekje met tips voor jezelf. En begin opnieuw. Je zal zien dat je vorderd en ook creatiever gaat worden. Fotograferen is niet moeilijk maar is wel iets dat je veel moet doen. Wil je een steeds betere visie krijgen op mooie fotocomposities. Dus pak je camera of smartphone en klik er op los.

Ga naar de volgende pagina voor tips

Dieren Fotowedstrijden Tips